Råd og tips når du skriver artikler til nettet

Dette er en kort guide til at skrive gode artikler til nettet. Den er udarbejdet på baggrund af de sidste 5 års erfaringer med internetartikler og hvordan de bliver læst ifølge analyser med eye-tracking teknikken.

Eye-tracking er en metode, som under læsning af en webtekst indsamler data om øjnenes placering på teksten, læsehastighed, læseretning med mere. Med eye-tracking har man påvist at, når vi læser på nettet, er det på en helt anden måde, end når vi læser en trykt tekst i for eksempel en avis eller en bog.

Når vi læser på nettet, skimmer vi teksten og overskrifterne med den højeste prioritet på toppen og venstre side af teksten.

 

Skriv kort og præcist

Din artikel bør ikke være længere end ca. 600 ord – det er den tekstmængde den gennemsnitlige internetbruger læser, før de klikker videre til en ny side.

Denne artikel er på ca. 550 ord.

Internetlæsere leder efter brugbart indhold, som er beskrevet præcist. Snørklede formuleringer og lange forklaringer sender øjeblikkeligt din læser væk fra din side.

 

Gode overskrifter fanger normalt blikket bedre end billeder

Skriv gode overskrifter, som kan fastholde blikket og blive læst. Tænk på at det ofte kun er de første fire fem ord i overskriften som bliver læst.

 

Frontload indholdet i din tekst

Fra eye-track tests ved man, at det primært er venstre side af skærmen, som bliver læst. Hvis du skriver din tekst, så den giver en idé om handlingen, hvis den højre halvdel af teksten dækkes med et stykke papir, har du skrevet en tekst, som er meget læsbar på nettet.

 

Kopier ikke andres tekst og fotos

Hvis du skriver artikler af fra nettet, helt eller delvist, og publicerer det på din hjemmeside, bliver du altid opdaget.

Ikke nødvendigvis af ham som har ophavsretten til teksten, men af søgemaskinerne som i dag både har kapacitet og software til at finde kopieret indhold.

Resultatet er at din afskrevne tekst, sammen med resten af din hjemmeside, pludselig ikke kan findes på nettet. Dette råd gælder også fotos og illustrationer.

Hvis du ikke kan skrive de unikke tekster til dit website selv, bør du få hjælp fra os, som ved hvordan det skal gøres. Det kan betale sig at få en journalist til at hjælpe sig, da tekster med en god journalistisk stil, bliver fundet bedre end andre tekster.

 

Venstrestil din tekst

Alt andet end venstrestillet tekst, er svær at læse på nettet, på grund af læsemønsteret, der er koncentreret om venstre side af skærmen.

 

Kend din målgruppe

Vær opmærksom på hvem du skriver til. Din tekst bør være rettet direkte mod din målgruppe. Udelad fagudtryk og fremmedord med mindre de ikke kan omformuleres til et lettere forståeligt sprog. Forklar dem efterfølgende, eventuelt med henvisning til steder på nettet hvor de bliver beskrevet.

 

Et er regler - et andet er praksis

Brug regler og tips til at skrive bedre artikler på nettet som en fleksibel rettesnor - ikke som en lovsamling, der for enhver pris skal holdes - så kommer du til at skrive gode læseværdige artikler til nettet.

 

Læs også: Skriv til nettet - og bliv læst