Publiceret: 18. august 2012

Hver gang der drikkes en kop Fairtrade-mærket kaffe, får kaffebonden, som har produceret kaffebønnerne 2 øre. Det gælder også den kop Fairtrade kaffe, som sælges på caféer til mellem 35 og 50 kroner. Verdens fattigste ville få mere end 4 gange mere, hvis merprisen for et kilo Fairtrade Kaffe blev givet til en humanitær organisation.

 

Af Michael Cornelius Rønn Hansen

 

fairtrade1Det er meget uigennemskueligt, hvad Fairtrade-kaffebønderne får ud at at sælge deres kaffebønner som Fairtrade-kaffebønner. Tambou.dk har beregnet hvormeget udfra oplysninger fra Fairtrade Internationals hovedkontor i Tyskland og Fairtrade Mærket i Danmark. Uanset hvad du betaler for kaffen i supermarkedet eller på caféen, får bonden en bonus på 3 kroner og 20 øre, for hvert kilo kaffe der bliver solgt, eller 2 øre pr. kop. Den minimumspris Fairtradebønderne er garanteret, har ikke været til gavn for kaffebønderne de sidste tre år, fordi verdensmarkedsprisen har været højere.

Sådan er det regnet ud

Ved ristning af de grønne bønner svinder vægten med cirka 20 procent på grund af vandindholdet i bønnerne. Det vil sige, at et Pound (453 gram) grønne bønner bliver til cirka 362 gram ristede bønner.

Fairtrade Internationals bonus er 0,2 dollar pr. Pound grønne bønner eller kr. 1,16, ved en dollarkurs på kr. 5,80.

Der skal bruges 7 gram ristet kaffe til en god kop kaffe.

De 362 gram ristet kaffe rækker derfor til 52 kopper kaffe, eller cirka 2 øre i bonus pr. kop til kaffekooperativet for hver kop kaffe, der bliver drukket i Danmark, uanset om den er købt på en café eller i supermarkedet og brygget hjemme.

 

 

De fattige vil få 425 % mere, hvis pengene bliver givet direkte gennem en humanitær organisation

Hvis du køber Fairtrade kaffe, for at hjælpe nogle af de fattigste på denne jord, når 20 procent, eller 20 kroner for hver 100 kroner, af den merpris du betaler for Fairtrade mærket frem til kaffebonden. 80%, eller 80 kroner af hver 100 kroner forsvinder som administrationsudgifter.

Om kaffebonden så kan katagoriseres som et af verdens fattigste mennesker er en anden sag, som vil blive beskrevet i en særskilt artikel.

Hvis du derimod giver det samme beløb til en humanitær organisation, som f.eks. Røde Kors, vil 85 procent, eller 85 kroner for hver 100 kroner, gå direkte til den fattige modtager, da Røde Kors bruger cirka 15% til administration.

 

Hvordan pengene fordeles

Klik på figuren for at se den forstørret

 

hvorforsvinderpengenehen


Er det fair?

Min undersøgelse viser, at den gennemsnitlige merpris for et kilo Fairtrade-mærket kaffe er cirka 16 kroner. Hvis merprisen er højere eller lavere, får kaffebonden stadig 3 kroner og 20 øre og Fairtrade Mærket Danmark en krone og 14 øre. Det er kun fortjenesten, som varierer med prisen.

"Er det fair, at Fairtrade samlet set kun får godt en fjeredel af merprisen for at et produkt kan bære Fairtrade-mærket," spørger jeg Direktøren for Fairtrade Mærket i Danmark, Jonas Giersing.

"Det er den pris man er nødt til at betale, hvis man vil være med på kommercielle vilkår," svarer han.

Tre fjerdedele af merprisen går til forhandleren, grosisten og opkøberen i kaffens hjemland. Det er med andre ord en rigtig god forretning at handle med Fairtradekaffe.

Hvis du vil vide mere om, hvem der køber Fairtrade produkter, og hvorfor de accepterer den fordeling af merprisen, som er beskrevet i denne artikel, skal du følge nedenstående link.

 

Læs også: Derfor køber de kaffe mærket med Fairtrade

Læs også: Fairtradebønderne jubler mens de fattigste i kaffeindustrien betaler prisen

 

Kilder: Fairtrade Mærket i Danmark, merrild.dk/faq, Kafferisterriet Den Franske Vinhandel i Roskilde og Dansk Røde Kors regnskab for 2011.

 

Kommentér denne artikel

0

Kommentarer

  • No comments found